Een zonneboiler combineren met een CV-ketel
Hoe kan je alle voordelen van een zonneboiler tot hun recht laten komen? Door de zonneboiler te koppelen aan je cv-ketel of cv-brander. Lees in dit artikel alle mogelijkheden en voordelen om je zonneboiler te gebruiken voor warm water en verwarming van de woning via vloerverwarming, luchtverwarming of klassieke verwarming via radiatoren.
Hoe koppel je een zonneboiler aan bestaande je cv-ketel?
Er zijn twee manieren om een zonneboiler te koppelen aan een cv-ketel en dus je zonneboiler in te zetten om je woning te verwarmen.
Externe CV-ketel
De eerste mogelijkheid is om via een zonneboiler met voorraadvat het water van je cv-brander voor te verwarmen. Zo zal je cv-brander véél minder energie verbruiken. De hernieuwbare energie van je zonneboiler is gratis en milieuvriendelijk. Bovendien verbruikt je cv-brander/cv-ketel geen fossiele brandstof zoals mazout, gas of elektriciteit.
Het enige waar je dient op te letten bij het koppelen van je zonneboiler aan je cv-ketel is of de cv-ketel bestand is tegen een instroom/toevoer van warm water. Je kan dit nagaan bij je loodgieter of installateur van de centrale verwarming. Het plaatsen van een zonneboiler voor je cv-ketel om te verwarmen is goedkoop en behoeft geen breekwerk. Dag op dag heb je rendement van de zonneboiler.
Zonneboiler met ingebouwde cv-brander
Een andere mogelijkheid waar je over beschikt, is een zonneboiler met ingebouwde cv-brander. Deze zonneboilers noemt men combizonneboilers. Deze installatie heeft iets meer voeten in de aarde maar bespaart veel plaats en geld omdat er geen afzonderlijke cv-ketel meer nodig is. Je kan bij een combizonneboiler voor gelijk welke naverwarming kiezen: gas, mazout of elektriciteit. Als je ook nog eens zonnepanelen plaatst, kies je best voor een combizonneboiler op elektriciteit.
Zonneboiler en vloerverwarming
Bij zo goed als elke verbouwing of renovatie zal de architect of aannemer vragen of je van de werken gebruik wenst te maken om vloerverwarming te plaatsen in je woning. Dat is niet uit puur winstbejag maar omdat vloerverwarming een hoog rendement heeft en dit samen met een aangenaam & huiselijk gevoel van warmte. Je kan vloerverwarming nu eenmaal niet leggen zonder de bestaande vloer open te breken vandaar dat een verbouwing de ideale moment is om over te schakelen op vloerverwarming. Aangezien vloerverwarming op lage temperatuurtoevoer werkt, is een zonneboiler plaatsen om je woning te verwarmen perfect.
Zonneboiler en radiatoren
Standaardverwarming werkt met water op hoge temperatuur tot 75°C. Water opwarmen kost veel energie en hoe warmer het water dient te zijn, hoe meer energie dit kost. Logisch dat dit geen voordeel is om het rendement van je zonneboiler te maximaliseren. Gelukkig zijn er alternatieven op de markt in de vorm van lage temperatuur radiatoren. Deze werken op dezelfde manier als klassieke radiatoren maar aan een lagere instroomtemperatuur. Deze toevoer mag gebeuren aan 35 tot 55°C. Eigenlijk gaat het hier meestal over overgedimensioneerde radiatoren in je woning.
Er zijn ook LT-convectoren (lage temperatuur convectoren) te koop maar deze zijn groter dan hun klassieke broertjes.
Luchtverwarming en zonneboiler
Luchtverwarming gebruiken met een standaard zonneboiler raden we af omdat er veel energie verloren gaat om de warmte van het water over te zetten op de lucht. Als je de woning alsnog wenst te verwarmen met lucht via een zonneboiler dan kies je voor een zonneboiler met heteluchtzonnecollectoren.
Offerte installatie zonneboiler? Klik hier