Hoe groot kies ik het voorraadvat van mijn zonneboiler
Eenmaal beslist om een zonneboiler te kopen, is de vraag hoe groot je het voorraadvat kiest. De ideale grootte is spijtig genoeg niet eenvoudig van een tabel af te lezen. Hier lees je hoe je de grootte van je opslagvat kiest en ook hoe je de grootte van het voorraadvat kan berekenen.
Buffervat zonneboiler berekenen
Het voorraadvat of opslagvat kies je op basis van je verbruik van warm water.
In het voorraadvat of opslagvat is de watertemperatuur 60°C. We hebben meestal slechts warm water van een 40°C nodig. Dit wil zeggen dat het water uit de boiler (voorraadvat) gemengd wordt met koud water om de juiste temperatuur te verkrijgen. Groot voordeel is hier dat je dus veel meer warm water ter beschikking hebt dan wat in het voorraadvat zit.
Hieronder berekenen we effectief uit hoeveel warm water in de boiler moet zitten om te voorzien aan je noden.
Om een perfect zicht te hebben op dit verbruik splits je best het verbruik op groepsniveau:
-
keuken
- badkamer
- wasmachine
- vaatwasser
TIP: een eerste ruwe schatting van de grootte van het voorraadvat voor je zonneboiler kan je maken door het aantal personen x 50 liter te doen.
Om het onszelf gemakkelijk te maken, starten we met de laatste twee puntjes in het verbruik.
Water heeft al een bepaalde temperatuur
Gelukkig moet je zonneboiler het water niet steeds van 0°C opwarmen tot 60°C. We nemen aan dat het water reeds een temperatuur heeft van 15°C. We moeten dus enkel berekenen hoeveel water extra opgewarmt moet worden.
Dit verschil noemt men delta T. We gebruiken ook nog MJ per liter.
Hoe bereken we het aantal liter water dat nodig is?
Eens we weten hoeveel MJ een groep nodig heeft kunnen we een speciale formule toepassen om te weten hoeveel warm water van 60°C hiervoor nodig is. Deze formule is:
MJ x 1000 X 1.000 (kub) = Warm Water 60°C x 4186 x (60-13)
Deze laatste is de watertemperatuur van 60°C min de reeds behaalde temperatuur
TIP: als je liever niet te veel variabelen en formules wenst, ga dan direct naar het aantal liter warm water per op groep.
Waterverbruik van de vaatwasmachine
Als je een vaatwasmachine hebt dat het toelaat om een invoer te krijgen met warm water dan kan je een flink deel besparen op de kost van de vaatwasmachine. Per wasbeurt verbruikt een vaatwasser ongeveer 20 liter water dat op 60°C dient gebracht te worden.
Voor de vaatwasmachine komen we op 3 MJ/Dag.
Via onze bovenstaande formule komen we zo uit op 15 liter warm water van 60°C.
Waterverbruik van een wasmachine
Het verbruik van een wasmachine is vergelijkbaar met deze van een vaatwasser alleen zal bij een wasmachine meer water verbruikt worden aan een lagere temperatuur. 50 liter aan een temperatuur van 30 of 40°C.
We houden vast aan onze formule en komen zo ook uit aan 15 liter warm water van 60°C.
Warm waterverbruik in de keuken
Ook al verbruiken we in de keuken aardig wat water. Het zijn nooit de volumes bereiken dat je verbruikt tijdens het douchen of baden. Als je 2 liter warm water per persoon verbruikt per dag, is dit al een goede prestatie. Of zeggen we beter: een slechte prestatie.
Hoe dan ook komen we hier op 0.5 MJ en dus 2.5 liter water voor de boiler/voorraadvat van de zonneboiler.
Warm waterverbruik in de badkamer (douche of bad)
Nu komen we bij de grootverbruikers als het over warm water gat. Een warm bad nemen betekent al vlug 200 liter water aan 40°C. Voor een douche kan je dit watervolume halveren en kom je uit op 100 liter water op 40°C.
Hier is het heel belangrijk dat niet ieder lid van het gezin na elkaar een douche of bad neemt want dan zal het voorraadvat al snel moeten overschakelen op fossiele verwarming (gas, elektriciteit of mazout).
Per douchebeurt is er een MJ van 11. Zo kom je dus aan meer dan 50 liter warm water op 60°C.
Een bad verslindt zo maar even 120 liter warm water op 60°C.
TIP: kies je voor een zonneboiler en houd je van een warm en gezellig bad? Kies dan een dag waar andere gezinsleden niet of minder douchen. Ook een bad nemen om 11 uur wanneer de andere gezinsleden pas ‘s avonds een douche zullen nemen is perfect.
Samenvatting van benodigde water in je voorraadvat of opslagvat/boiler
Niet iedereen is gek op wiskunde en al zeker niet als het over variabele formules handelt. We plaatsen dus even het benodigde warm water (60°C) in een tabel.
- keuken: 2.5 liter
- wasmachine of vaatwasmachine: 15 liter
- douche: 50 liter
- bad: 120 liter
Als je met een gezin van 4 personen bent, neem je dus best een voorraadvat van 250 liter.
4 x 50 liter van de douche + 15 liter wasmachine + 2,5 liter keuken + kleine veiligheidsmarge.
Heeft het zin een te groot voorraadvat te nemen als buffer?
Neen. Het goed uitrekenen van je voorraadvat is belangrijk. Een te groot voorraadvat zal het water nutteloos opwarmen en veel meer werken zonder daadwerkelijk verbruik (lager rendement van je zonneboiler). Ook zal je dan automatisch kiezen voor meer zonnecollectoren om het voorraadvat op te warmen en dit betekent een grotere investering en langere terugverdientijd van je zonneboiler.
Kies een veiligheidsmarge van maximum 30 liter water en minstens 15 liter.
Hoeveel zonnecollectoren installeer je eens je weet hoe groot je het voorraadvat wenst van je zonneboiler?
Gelukkig is deze stap een pak eenvoudiger dan het zoeken van de ideale grootte van het opslagvat. Neem voor elke 10 liter water één tot 1,5 vacuümbuizen.
Ons voorraadvat van 250 liter zou dus zo 25 tot 30 vacuümbuizen nodig hebben om optimaal te functioneren en te renderen.
Offerte installatie zonneboiler? Klik hier